Investigație europeană: jurnaliști independenți expun costul real al cărnii de pui ieftine

Articolul Puii mutanți. Culisele luptei pentru bunăstarea păsărilor publicat de Mindcraft Stories, face parte dintr-o investigație transfrontalieră realizată de reporteri de la The Bureau of Investigative Journalism, Le Parisien, Bloomberg și Mindcraft Stories, printre care se numără Andrei Petre și Axelle Playoust-Braure. Jurnaliștii reușesc să aducă în atenție o realitate puțin cunoscută: două mari corporații, Aviage și Cobb-Vantress controlează producția raselor broiler din întreaga lume. 

 „E o industrie în care se învârt foarte mulți bani și (…) companiile fac orice pentru a-și maximiza profiturile, de multe ori în detrimentul oamenilor, al mediului și al animalelor,” explică jurnalistul Andrei Petre.

Când am văzut cum o industrie care face bani din suferința animalelor și care e aproape la fel de mecanizată ca cea farmaceutică împinge narative despre „puii fericiți” crescuți la țară, m-am gândit că e nevoie de o documentare amplă care să prezinte realitatea. 

Andrei Petre

Jurnalist independent

Pentru Andrei, miza este clară: informarea corectă a publicului și demascarea strategiilor de marketing prin care marile companii cosmetizează o realitate industrială în care animalele trăiesc în condiții greu de imaginat.

Suferință invizibilă, profituri uriașe

Puii de carne din fermele industriale cresc de patru ori mai repede decât în mod natural. În doar 35-42 de zile ajung la greutatea de sacrificare, dar prețul acestei „eficiențe” este uriaș: dureri cronice, malformații osoase și probleme cardiace severe.

Cele mai întâlnite boli ale puilor cu creștere rapidă

Investigație realizată de Asociația L214
Pui cu creștere rapidă într-o fermă industrială. Sursă imagine: Asociația L214

„Este o suferință care nu se vede ușor – nu e despre cuști sau lanțuri, ci despre fiziologie”, explică Axelle de Souza, jurnalista franceză care a contribuit la investigație. „Am vrut să arătăm că adevărata problemă începe cu genetica acestor păsări, cu modul în care sunt create pentru a crește anormal de repede. Asta le condamnă la o viață scurtă și dureroasă.”

Angajamentul European pentru Pui: un pas concret spre schimbare

În acest context, Angajamentul European pentru Pui (ECC) apare ca una dintre cele mai importante inițiative de reducere a suferinței animalelor. Propus de organizații de bunăstare animală, acest set de standarde prevede, printre altele, folosirea unor rase de pui cu creștere lentă, reducerea densității în ferme și adoptarea unei metode alternative de sacrificare, precum asomarea atmosferică controlată.

Despre Angajamentul European pentru Pui

Țări precum Norvegia, Olanda, Franța și Marea Britanie au făcut deja pași importanți în această direcție. „În Țările de Jos, marile lanțuri de retail au încetat complet să mai vândă carne de pui provenită din rase cu creștere rapidă. Iar în Franța, Groupe LDC (una dintre cele mai mari companii producătoare de carne de pasăre din Europa) a anunțat în luna iulie că se va alinia la standardele Angajamentului European pentru Pui (ECC). Franța conduce în ceea ce privește numărul de angajamente adoptate, urmată de Regatul Unit, Germania, Suedia și Spania,” spune Axelle de Souza. 

Dar progresele nu sunt uniforme. În Europa de Est, adoptarea acestor standarde abia începe, iar lobby-ul industriei continuă să prezinte bunăstarea animalelor ca pe o „amenințare economică”.

România: între reticență și schimbare

Deși țara noastră este unul dintre cei mai mari producători și consumatori de carne de pasăre din Uniunea Europeană, bunăstarea animalelor în rândul companiilor rămâne un subiect tabu.

Potrivit unui studiu realizat de agenția MKOR, în perioada februarie–martie 2025, 59% dintre participanți consideră important ca puii să fie crescuți natural, fără acceleratori de creștere. Mai mult, 76% dintre români spun că ar cumpăra carne de pui cu creștere lentă, dacă aceasta ar fi disponibilă, chiar și la un preț mai ridicat. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu cunosc condițiile reale în care sunt crescuți puii industriali și nici impactul pe care alegerile lor de consum îl pot avea asupra sistemului.

Andrei consideră că Angajamentul European pentru Pui va avea afecte reale atunci când va deveni o politică europeană obligatorie, dar presiunea publică și campaniile de informare pot accelera schimbarea. „În timpul investigației noastre, am întâlnit numeroase ONG-uri profund implicate în menținerea presiunii pentru transparență, responsabilitate și reforme reale,” spune Axelle.

Pui cu creștere rapidă într-o fermă industrială. Sursă imagine: Asociația L214

Un pas necesar, nu opțional

Angajamentul European pentru Pui este tot mai des descris ca standardul minim de bunăstare pe care Europa ar trebui să îl accepte. El nu elimină complet suferința puilor crescuți pentru carne, dar o reduce considerabil. Pentru ONG-uri, jurnaliști și cetățeni, mesajul este comun: dreptul la informare și bunăstarea animalelor merg mână în mână.

„În cele din urmă, cred că totul se reduce la cât de mult valorăm, ca societate, reducerea celor mai grave forme de suferință animală”, spune Axelle.

Vă informăm că Uniunea Crescătorilor de Păsări din România consideră că trebuie implementat Angajamentul European pentru Pui, care privește în primul rând îmbunătățirea bunăstării păsărilor și care include standarde de creștere a puilor de carne care exced legislația curentă a puilor de carne.

UCPR

Declarație oferită pentru articolul „Puii mutanți. Culisele luptei pentru bunăstarea păsărilor”

Ești de acord să folosim cookie-uri pentru statistici?

Folosim aceste cookie-uri pentru generarea de statistici care ne ajută să înțelegem vizitatorii mai bine. Află mai multe detalii.